Inbreng Fietsersbond voor commissievergadering 11 oktober over de Provinciale weg van Amersfoort naar Bunschoten

In de vergadering van de Commissie Mobiliteit en Milieu op woensdag 11 oktober wordt gesproken over de Provinciale weg van Amersfoort naar Bunschoten (motie 61). De Fietsersbond pleit er sterk voor om de snelheid voor auto’s op deze weg te verlagen naar 60 km per uur om de volgende redenen:

  1. De hoofdreden is dat de combinatie van fiets- en landbouwverkeer op de ventweg aan de westzijde van de weg is voor fietsers erg gevaarlijk, mede omdat de landbouwvoertuigen in de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden. Het landbouwverkeer kan van de ventweg af en naar de hoofdweg als de snelheid verlaagd wordt naar 60 km per uur. LTO en de brancheorganisatie voor groen, grond en infra Cumula zijn daar eveneens een groot voorstander van omdat zij ook zien dat de huidige situatie te gevaarlijk is.
  1. Het belang is er voor de nu ca 2500 fietsers die dagelijks over de ventweg gaan. Dat aantal zal toenemen zodra de doorfietsroute Bunschoten – Amersfoort klaar is. De werkzaamheden daarvoor zijn onlangs gestart.
  1. Het fietsverkeer bestaat vooral uit jongeren, die uit het kinderrijke Bunschoten scholen in Amersfoort bezoeken. Een andere belangrijke groep wordt gevormd door kinderen uit Hoogland, leden van de turnvereniging NIKA, op weg naar de sporthal aan de ventweg van de Bunschoterstraat.
  1. Verlaging van de snelheid naar 60 km per uur op de hoofdweg is ook beter voor de veiligheid van de fietsers op de ventweg vanwege het autoverkeer op de hoofdweg. In de afgelopen jaren zijn auto’s door de heg tussen de hoofdweg en de ventweg heen gereden. De afstand tussen de hoofdweg en de ventweg is kleiner dan de wettelijke norm.
  1. Voor automobilisten maakt het weinig uit als de snelheid op de hoofdweg naar 60 km per uur gaat omdat de weg over een korte afstand onderbroken wordt door rotondes en stoplichten. In de praktijk wordt 80 km per uur niet gehaald. Een deel van de weg kent nu al een grens van 60 km per uur.
  1. In Hoogland zijn veel klachten over het lawaai van de auto’s op de Bunschoterstraat. De aarden geluidswal, die vele jaren geleden is aangelegd, is verzakt. Verhoging van de geluidswal is voor de Gemeente Amersfoort en voor de Provincie te duur. Verlaging van de snelheid leidt tot minder lawaai en minder uitstoot en kan bijdragen om de overlast voor omwonenden te verminderen.
  1. De gemeente Amersfoort is eveneens een voorstander van verlaging van de snelheid op de hoofdweg naar 60 km per uur.

De tegenstand, die wij ervaren, lijkt vooral bij ambtenaren van de Provincie te zitten, die willen vasthouden aan een snelheid van 80 km per uur, met het argument dat die snelheid onlangs is vastgelegd in een afwegingskader. Daarover valt op te merken dat iedere bestuurder weet dat er altijd uitzonderingen mogelijk moeten zijn op een algemene regel. In dit geval noopt de plaatselijke situatie wat ons betreft tot een andere afweging en daarmee tot een verlaging van de maximumsnelheid naar 60 km per uur.

Graag zijn we bereid ons standpunt in deze toe te lichten. Als u meer wilt weten over deze weg, is ons bestuurslid Arriën Kruyt bereid om u nader te informeren. Zijn telefoonnummer is 06 2260 0087

Met vriendelijke groet,

Utrechts Fietsoverleg (UFO)

Casper Langerak

Voorzitter

UFO is het Utrechts FietsOverleg, de provinciale vertegenwoordiging van de Fietsersbond. We komen op voor de belangen van fietsers in de provincie Utrecht.

Categorieën